top of page
  • Writer's pictureEster Vela

Monogràfic Lluïsa Casagemas (1873-1942) 150 anys

Celebrat el dijous 16 de febrer de 2023, 20h al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.




LLUÏSA CASAGEMAS fou molt reconeguda en la seva època, mostrà gran facilitat per la música, des de ben petita tocava el piano i des dels 11 anys composava. Va estudiar cant amb la soprano italiana Giovanina Bardelli-Crotti que va exercir una gran influència en la educació musical de la jove artista. També va estudiar violí amb Agustí Torelló i composició amb Francesc de Paula Sánchez-Gavagnach (que era el director del Conservatori del Liceu). Entre els 17 i 18 anys va escriure la seva primera òpera, Schiava e Regina, (amb text en italià) cosa que va despertar l’admiració de la crítica i que va rebre el premi de l’Exposició Universal de Chicago del 1892. Es va interpretar davant la Reina Maria Cristina al Palau Reial de Madrid i s’havia d'estrenar al Gran Teatre del Liceu la temporada següent, però malauradament la bomba anarquista del 7 de novembre de 1893 ho va impedir. El seu catàleg compositiu, de més de 300 obres, abraça diferents èpoques i estils, des dels inicis de la compositora, a finals del segle XIX, encara adolescent, amb obres romàntiques, fins a la maduresa, als anys 30, amb composicions ballables que seguien la moda de l’època.


Casagemas, de família benestant, va gaudir de luxes, viatges, iots i d’un cert reconeixement de la seva obra en vida, però també va patir frustracions, com el no poder veure la seva òpera estrenada al Liceu i grans desgràcies, com la mort de 4 dels seus 5 fills per una epidèmia de tifus. En 1924 va quedar vídua i repartia la vida entre Madrid on vivia la única filla que li va quedar i Barcelona.


A partir del guerra civil espanyola i fins a la seva mort en 1942, va desaparèixer de la vida pública i no tenim constància d’altres composicions de Casagemas.

bottom of page